Digitální vize a strategie s dopadem na výkonnost a ziskovost

V roce 2020 jsem se připojila k firmě This One s cílem provést ji skrze klíčovou fázi digitální transformace. Mým úkolem bylo nejen posunout firmu na novou úroveň technologické vyspělosti, ale také zajistit, že její růst bude udržitelný, efektivní a že si zachová svou rodinnou atmosféru.

Vize a strategie

Na zakákladě rozhovorů s nejvyšším managementem jsm definovali digitální vizi. Naším hlavním cílem bylo transformovat This One na technologickou účtárnu, která by byla nezávislá na majiteli a jejíž účetní tým by byl osamostatněný s využitím automatizace a inovativních řešení. Důraz byl kladen na hladký růst klientů bez nutnosti zvyšování počtu zaměstnanců a na udržení spokojenosti týmu a přátelské firemní kultury.

Vize byla rozpracována do dílčích strategií

  • Zvýšit ziskovost a výkonnost účtárny při stávajícím počtu lidí.
  • Automatizovat procesy s využitím inovativních nástrojů a získat tím volnou lidskou kapacitu.
  • Zaměřit se na spokojenost týmu.

V dané case study se zaměříme postup zlepšení výkonnosti a ziskovosti.

  • Vyhodnotili jsme rentabilitu stávajícího portfolia klientů. Z daného vyhodnocení bylo zřejmé, které klienty je třeba přecenit směrem nahoru a kde je třeba se zaměřit na efektivitu vlastního procesu v nákladové části, resp. automatizovat.
  • Přepracování ceníků: Zavedli jsme nové ceníky a parametry pro produkty, což se týkalo především nových klientů.
  • Rozšíření služeb: Díky automatizaci a efektivnějšímu využití času nám vznikla volná lidská kapacita, kterou jsme mohli alokovat na nové klienty a stávajícím klientům poskytovat více účetně-daňové placeného poradenství.

Klíčové výsledky

  • Růst obratu: Zaznamenali jsme impozantní růst obratu o 25 % v roce 2021 a o 24 % v roce 2022.
  • Rozšíření služeb: Podíl poradenských služeb na celkovém obratu vzrostl z 8 % v roce 2021 na 19 % v roce 2022.
  • Akvizice nových klientů: Noví klienti představovali 30 % obratu z produktu vedení účetnictví.
  • Zvýšení marže a rentability: Efektivnější procesy a nové technologie umožnily zvýšení marže a rentability zakázek.

Digitální transformace ukázala celkovou vyšší ziskovost i přes investice do nových nástrojů. Díky strategickému přístupu, zaměření na automatizaci a rozšíření služeb jsme dokázali nejen zvýšit ziskovost, ale také posílit pozici firmy na trhu a upevnit vztahy se stávajícími klienty. Pozitivním dopadem byly i vyšší odměny pro tým zaměstnanců nebo více volného času. Fáze růstu se zahájila ihned po fázi stabilizace a troufám si říct, že běží dodnes a s velkým úspěchem, kde i oddělení marketingu sehrává důležitou roli. Čísla rostou pozitivně, spokojených zaměstnanců a klientů také přibývá. Ocenění 3. místo účetní kancelář roku 2021 a 1. místo roku 2023 mluví za vše :)  Držím palce do dalších let bylo mi ctí být součástí fáze růstu.

Najměte si mě

Pojďte se se mnou proletět

Konzultace do 1 hodiny zdarma